HTML

ReKreater

Itt osztjuk meg a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség munkája során bennünk felmerülő gondolatokat és reakciókat, amelyeknek máshol nincs helye - de zavarna minket, ha még egy poszt sem születne belőlük. Lesz közte személyes reflexió, kritika és projektötlet is. Ez nem egy megmondó-blog, nem osztunk meg 3, 5 vagy 10 pontokat, hogy mit csinálj jobban. Gondolatokat teszünk közzé, amelyekről szívesen beszélgetünk tovább. Mintha együtt utaznánk a villamoson pár megállót.

Friss topikok

2014.02.17. 12:23 Marietta Le

Cseppről cseppre, így gyűjtenek a spanyol civilek

Újságírók, művészek, orvosok gyűjtenek pénzt a spanyol közösségi pénzgyűjtő oldalon. 

 

Goteo név a spanyol gota "csepp" szóból ered, mert cseppenként adódnak össze a civil projektekre a Goteo.org oldalon a pénzek. Az oldal üzemeltetői a felvett projekteknél arra fektetik a hangsúlyt, mennyit ad az vissza a közösségnek, például ha webes szolgáltatásról van szó, csak nyílt forráskódú projektek gyűjthetnek náluk. Ilyen sikeresen finanszírozott projekt volt például a "Quién manda?" ("Ki a főnök?"), amely a spanyol hatalmi viszonyokat, a politikai és üzleti összefonódásokat igyekszik átláthatóbbá tenni. (Természetesen a Goteo is nyílt forráskódú.)

DSCN3014_.jpg

Enric Senabre Hidalgo, a Goteo munkatársa. Fotó: Kreater

Goteo.org crowd-funding oldal 2011-ben indult, a 2013-as évet 1,5 millió euró összegyűjtött adománnyal zárták. Itt a projektgazdák önkénteseket is kereshetnek, akik szakértelmet vagy munkaerőt adományoznak a kezdeményezésnek. Ez ugyanúgy jelenik meg az oldalon, mint a Kickstarteren az egyes pénzösszegek után tett vállalások. Enric Senabre Hidalgo, a Goteo egyik munkatársa elmondta, ők kötelezővé teszik a projekteknek, hogy megfeleljenek alapvető átláthatósági elvárásoknak. Az adománygyűjtő kezdeményezéseknek tételesen fel kell sorolniuk, minimálisan és optimálisan mennyit költenének, vagy költöttek egy feladatra, az eredményekről pedig rendszeresen beszámolókat kell közzétenniük az oldalon. 

Goteo csapata workshopokat is tart a crowd-fundingról, ahol a résztvevők crowd-funding kampányokat elemeznek, a saját kampányukat is bemutatják, majd a foglalkozás végén a többi résztvevőtől kell "Goteo-zsetonnal" adományt gyűjteniük. Enric Senabre Hidalgo szerint ez jó módja a validálásnak is, van, aki itt jön rá, hogy még nem érett meg a projektje a crowd-fundingra. 
DSCN3020_.jpg
Goteo-zsetonok. Fotó: Kreater
Az oldal másik érdekessége, hogy a Riego ("öntözés", angolra "cloud funding"-ként fordították) szolgáltatás keretében ún. feeder capitalra is lehet pályázni. Például az Andalúz Nemzetközi Egyetem (UNIA) társadalmi és kulturális projektek adománygyűjtésénél vállalta, hogy minden adományösszeghez még ugyanannyit hozzátesz (50 euróig). A sikeresen finanszírozott projektek közt van csak nyílt forráskódú eszközöket használó streamelő app és a tetőterek kulturális helyszínné alakítását megcélzó projekt is.

 

A Goteót a Kreater elhozza Magyarországra, mert nagyon fontosnak tartjuk azt a szemléletmódot, amelyet közvetít, mégpedig ezért: 

  • - megadott szempontok szerint vesz fel projekteket az oldalra, tehát nem publikál akármit, hanem csak azokat a kezdeményezéseket, amelyek mögött már van társadalmi támogatottság (civil szervezet, mozgalom, egyetem stb.)
  • - kiemelten kezeli az átláthatóság és az eredmények kommunikációjának kérdését
  • - lehetőséget teremt a crowd-sourcingra, a barter lehetőségek, önkéntesek megtalálására
  • - támogató felületet és megjelenési lehetőséget ad a nyílt forráskódú (open-source), szabad szoftveres projekteknek

Ha részt vennél a megvalósításban, jelezd itt kommentben vagy írj nekünk e-mailt a marietta@kreater.hu címre.

Szólj hozzá!

Címkék: nemzetközi társadalmi innováció crowd-sourcing crowd-funding


A bejegyzés trackback címe:

https://rekreater.blog.hu/api/trackback/id/tr935814949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása