HTML

ReKreater

Itt osztjuk meg a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség munkája során bennünk felmerülő gondolatokat és reakciókat, amelyeknek máshol nincs helye - de zavarna minket, ha még egy poszt sem születne belőlük. Lesz közte személyes reflexió, kritika és projektötlet is. Ez nem egy megmondó-blog, nem osztunk meg 3, 5 vagy 10 pontokat, hogy mit csinálj jobban. Gondolatokat teszünk közzé, amelyekről szívesen beszélgetünk tovább. Mintha együtt utaznánk a villamoson pár megállót.

Friss topikok

2013.10.14. 17:01 agoston.laci

fixmydemocracy – állampolgári frusztrációtérkép

Vasárnap este az osztály egy része megnézte a Háry Jánost az Erkel Színházban. Előre lehetett tudni, hogy kemény menet lesz, ötkor kezdődik és nyolcig tart. Vajon hogy bírják a gyerekek a három órás, egy helyben ülős programot? Sok gyerek volt, buszokkal jöttek más iskolákból is, több függönyös ablakú, füstös Ikarus kezdett melegíteni a Köztársaság téren, amint a gyerekek ugrándozva vagy cammogva megindultak feléjük. Többeknek ez volt az első színházélménye, élmény az épület, a hangulat, a sok kiöltözött ember, az elsötétülő fények, a felvonások közti szünetek vagy a néptáncoló huszárok. Akkor is jó, ha a sztori sincs meg hozzá. Menjünk máskor is!

Azt gondolhatnánk, a szülők csak kísérők voltak, Háry János nekik már megvan, esetleg szocializálódhatnak az osztály szülői közegében, és szóba elegyedhetnek azzal, akiről azt gondolják, a lányuk szerelmes a fiukba – vagy fordítva. A szülőin úgyis mindig nagy a rohanás és a logisztika visz mindent. Pedig ezen a vasárnapon nekik is szólt az előadás. Háry János nagy huszár volt, európai hírű büszkeség, aki – amint lehetősége volt rá – jól megmondta a császárnak, hogy ne sanyargassa a magyar népet, mert elhegedüli a nótáját. Ne sanyargassa a magyarokat! Nem leszünk gyarmat.

Arról, hogy a Vidnyánszky Attila rendezésében megszületett mű ne csak a sorok között vesse fel a párhuzamot a nagy huszár és korunk Háry Jánosa között, gondoskodott is a karmester. Kicsoda? A karmester – a legizgalmasabb bácsi a legizgalmasabb árokból. Kipattant, fel a színpadra, és rövid előadást tartott arról, hogy ma is mennyire aktuális ez a Háry, és bizony, a mai Magyarországon is oda kell figyelni az üzenetre.

Nem számít, hogy egyetértünk-e Magyarország gyarmati mivoltában vagy mindketten hisszük-e, hogy rezsiharc dúl az országban. Nekem kerek és érthető lett volna minden kimondás nélkül is - a jellemzően kisebb gyerekek meg a politikai tartalomból úgysem értenek semmit. A karmester csak annyit tett hozzá, hogy kimondta, na  jó, szájba rágta a rendezés – felnőtteknek szóló – üzenetét, hogy az a felnőtt is megértse, aki esetleg leragadt az Osztrák-Magyar Monarchiánál.

Miért mondom mindezt? Mert ennek kapcsán megjártam a felháborodás-elbizonytalanodás-konstruktívvá válás szokásos ívét, és arra jutottam, hogy nagyon szeretnék egy olyan oldalt, ahol az emberek bejelenthetik, ha állampolgárként frusztráció érte őket. Ez egy online állampolgári frusztrációtérkép. Bárki megoszthatja, ha úgy érzi, állampolgárként frusztráció érte, ha valahol egy közszolgáltatás vagy közjó kapcsán, vagy valamilyen közös csatornán megerőszakolták. A buszsofőrrel mondatták be a hangosbemondón, miről mit kell gondolni, az óvónő diszkriminatív volt, szülői értekezleten valamelyik egyház népszerűsítését kellett hallgatni vagy bármi ehhez hasonló, alapvetően szubjektív sérelem.

Szeretném csak nézegetni ezt a térképet, és többet megtudni arról, hogy kit mi frusztrál állampolgárként. Tartsunk egy seregszemlét közös állampolgári frusztrációinkról!

Tágabban értelmezve olyan ez, mint az angolszász világ fixmystreet megoldása a közterületek közösségi közterületfelügyeletre, vagy a magyar Járókelő.hu – ami a Kreater munkatársának, Le Marietta-nak és csapatának projektje. Ezeken az oldalakon objektív problémákat jelenthetnek be az állampolgárok, kátyút, graffitit, kezdődő szemétdombot, ilyesmit. Az objektivitás miatt itt sokkal egyszerűbb a helyzet, van kátyú vagy nincs, beaszfaltozták-e vagy sem.

A szubjektivitás a barátunk, szerintem az sem baj, ha szubjektív állampolgári sérelmeket szedünk össze együtt, mert akkor legalább segítünk egymásnak bekalibrálni a mai Magyarországon releváns frusztrációs skálát.  

Irányát tekintve hasonlót csinált éveken át a hollandiából indult Kafka Brigád, ami Nagy-Britanniában, az USA-ban és több európai városban is küzdött a felesleges bürokrácia és a diszfunkcionalitás ellen. Tevékenysége a bürokrácia által okozott frusztrációra fókuszált, ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtott szervezeteknek és magánszemélyeknek. A jelek szerint ma már csak a holland szervezet aktív.

Az angol honlap információja szerint Budapesten is működik Kafka Brigád, de mi ennek egy gyors körbenézés során nem találtuk nyomát. Tud erről valaki valamit?

Szólj hozzá!

Címkék: erkel járókelő háry jános jarokelo.hu fixmystreet Kafka Brigád


A bejegyzés trackback címe:

https://rekreater.blog.hu/api/trackback/id/tr305568096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása